Bakterie v chladnicke

Platené odkazy:

Baktérie v chladničke

Aj keď je v chladničke zima, v chladiacej časti je teplota okolo 4˚C, v kombinácií s vysokou vlhkosťou a nečistotamy z potravín je chladnička ideálne prostredie pre niektoré druhy baktérií a plesní. Pokiaľ sa nestaráte o chladničku kvalitne dochádza k rýchlejšiemu znehodnocovaniu potravín.

Pri chladničke z bežných materiálov je vhodné vyčistiť vnútro chladničky raz za mesiac. Výnimkou sú chladničky, ktorých povrch je obohatený o ióny aktívneho striebra, ktoré obmedzujú množenie baktérií a plesní. Pri takýchto chladničkách postačuje čistenie raz za tri mesiace.

Ako umývať a čistiť chladničku

Pred začatím umývania je potrebné vypnúť chladničku a všetky potraviny, pokiaľ je to možné, skladovať na chladnom mieste (napr. v pivnici alebo v zime na balkóne), prípadne môžete použiť termotašky.

Poličky sa najlepšie umývajú vo vani. Na umytie postačuje obyčajná jar, v obchode však môžete kúpiť špeciálne prípravky na ničenie baktérií. Po umytí je potrebné poličky kvalitne opláchnuť čistou vodou. Miesto jarovej vody môžete použiť obyčajnú vodu a ocot.

Vnútro chladničky umyte hubkou. Dôkladne treba vyčistiť najmä zadnú časť chladničky, po ktorej steká kondenzovaná voda. Pozor musíte dávať aj na rôzne nedostupné miesta ako rohy držiakov a podobne, tu môžete použiť aj vatové tyčinky.

Zápachy v chladničke

Pravidelné čistenie chladničky pomáha obmedzovať pachy v chladničke, napriek tomu to nie je stopercentne účinné. Základom je uskladňovať všetky potraviny uzavreté a to najmä mlieko, ktoré veľmi ľahko dokáže nasať pachy. Jednoduchý spôsob ako obmedzovať pachy môže byť otvorená nádobka s mletou kávou alebo jedlo sódou v spodnej časti chladničky.

Pokiaľ sa Vám zdá pach v chladničke chemický, môže to byť spôsobené vysokou teplotou v chladničke, pri ktorej sa uvoľňujú niektoré látky z plastov. Takýto problém môže spôsobovať aj zlé tesnenie, no v takomto prípade bude najlepšie nechať skontrolovať chladničku v servise.