Ako skladovat potraviny

Platené odkazy:

Ako skladovať potraviny

Nutnosťou pre dobré skladovanie potravín v chladničke je dobrý prietok vzduchu. Chladnička by nemala byť úplne zaprataná, mirežkové poličky by sa zbytočne nemali zakrývať. Do chladničky nie je vhodné vkladať horúce jedlá, pretože je to záťaž na spotrebu chladničky. Para z horúcich potravín vytvára prostredie pre rasť bakterií, z tepleho jedla sa tiež výraznejšie uvoľňuje vôňa, ktorá môže preniknúť aj do iných potravín.

Doba skladovania potravín v chladničke

Surová ryba alebo mleté surové mäso, 1 deň

Surové mäso, 1-2 dni

Huby, jahody, maliny, paprika, 2 dni

Hydina (surová), pečené mäso, mlieko, otvorená ovocná konzerva, 3 dni

Tavený syr, tvaroh, 4 dni

Maslo, tvrde syry, vajíčka, koreňová zelenina, paradajky, 7 dní

Kde ukladať potraviny v chladničke

Horná časť patrí čerstvým potravinám, otvorený baleniam a pod.

Stredná časť je vhodná na skladovanie mlieka, mliečnych výrobkov a mäsa.

Spodná časť by mala mať priehradku na ovocie, zeleninu a šaláty.

Na dvierkach hore je vhodné miesto na maslo, syry.

Na dvierkach v strede môžu byť uskladnené vajíčka, niektoré konzervy.

Na dvierka dole patria fľaše.

Najnovšie typy chladničiek majú vyhradené niektorú časť chladničky na skladovanie určitého typu potravín. Napríklad lepšie chladničky môžu mať samostatnú priehradku na ovocie a zeleninu (kde je udržiavaná vyššia vlhkosť, čo znamená dlhšie zachovanú čerstvosť) prípadne priehradka na mäsové potraviny (ktorá je chladená na teplotu tesne nad bodom mrazu, čo znamená dlhšiu trvanlivosť).